Andi77 tuti tárkonyha

Kipróbált, ismert, könnyen elkészíthető finomságok receptjeit gyüjtöttem össze

Pizzás csiga

pizzas34.jpg

  • 30 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 nagy tubus pizzakrém
  • reszelt sajt

Elkészítés:

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, beleteszünk 1 kanál lisztet, kis cukrot, és fél óra alatt langyos helyen futtatjuk.

A lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, beletesszük a tojást, a felfuttatott élesztőt és a sót. Könnyű tésztát dagasztunk belőle, kétszeresére hagyjuk kelni.

Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a pizzakrémmel, feltekerjük, és ujjnyi karikákat vágunk belőle.

Olajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük, a csigák oldalát megkenjük egy kis olajjal, tetejére reszelt sajtot szórunk.

A tepsiben még állni hagyjuk 10 percig, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Alsó-felső sütéssel 200 fokon pirosra sütjük (kb. 20 perc).

elvalaszto63.gif

Sajtos csiga

sajtos_csiga5.jpg

Hozzávalók:
25 dkg margarin
50 dkg liszt
Kiskanál sütőpor
Kávéskanál só
1 pohár tejföl
1 db tojás

Töltelék:
20 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
Kávéskanál só

A tészta hozzávalóit összegyúrom és 3 cipót formálok belőle.
A cipókat egyenként vékonyra nyújtom és az összekevert töltelékkel megkenem és felcsavarom őket.
Hűtőben legalább 2 órát pihentetem. Ezután 1-2 centis szeletekre vágom és kivajazott tepsin kb. 1\2 óra alatt készre sütöm.

elvalaszto63.gif

Sonkás kifli

sonkas5_2.jpg


Hozzávalók:

- 50dkg liszt

- 12.5 dkg Ráma

- 1 db tojás

- só

- 3 dkg élesztő

-2 dl tejes víz

Az élesztőt felfuttatjuk, a liszthez sót adunk, elmorzsoljuk a vajjal, adunk hozzá egy kevés tejet és a felfuttatott élesztőt, tojást és jól összedolgozzuk.

Elrakjuk kelni a tésztát és elkészítjük a tölteléket.

Töltelék:

- 25 dkg ízes sonka, vékonyra szeletelt

- 2 szál póréhagyma

- só

- 2 db tejszínes tömlős sajt (Camping) (PROFI boltban)

A hagymát apróra vágjuk, a sonkát kozkázzuk, a sajtot 1 tálba nyomkodjuk és összekeverjük a hozzvalókkal, rakhatunk bele 1 kis borsot is.

Ha megkelt a tészta, 2 cipót formázunk belőle és külön készítjük el.

Elnyújtjuk kerekre kb. fél centisre és felosztjuk 8 cikkejre. Minden cikkbe rakunk tölteléket 1 leveses kanálnyit.sonkas5_1.jpg

Feltekerjük, mint a kiflit és tojással lekenjük a tetejét és megszorjuk reszeltsajttal.

Tetejére:

- 1-2 tojássárgája

- reszelt trappista sajt.

Berakjuk az előmelegített sütőbe és közben elkészítjük a másik adagot, amit ugyancsak 8 részre osztunk.

Összesen 16 db kapunk, nagyon laktatóts és finom.

Jó étvégyat!

elvalaszto63.gif

Köménymagos házi, sós kifli

soskifli.jpg

Hozzávalók:

  • 68 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 evőkanál só
  • 2-3 dkg olvasztott margarin
  • 4,5 dl langyos tej
  • 2 dkg tejpor

Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, és az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat (ha nincs vaj, 3-4 cl olajjal helyettesíthető). Hozzáöntjük a tejet, és addig dolgozzuk össze, míg a tészta el nem válik az edény falától.

Kelesztjük egy órán át, majd két egyenlő részre szedjük, s mindkettőt 0,4 cm vastagságú, 14 cm széles, 40 cm hosszú lapra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk.

A háromszögeket a szélesebbik felénél feltekerjük, a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük vízzel, és sót szórunk a tetejükre (ízlés szerint köménymagot, szezámmagot is nyugodtan).

200 fokos előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük.

Kicsit várunk, hogy hüljenek és lehet fogyasztani.

(tipp: nagyon jó a dundi liszttel (Coop, CBA) a tészta mert egyenletes lesz. Én általában ezt használom.)

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

sajtos_pogi.jpg

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 1 tojás
  • 1 pohár tejföl
  • 1 csomag friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 15 dkg reszelt sajt
  • ízlés szerint só (ez nálam kb. 2-3 kk-nyi)

A lisztet jól eldörzsölni a margarinnal, majd beledolgozni egyszerre a sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást, a tejben megfuttatott élesztőt. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, és sütés előtt közel egy óra hosszáig a tepsiben pihentetni, szobahőmérsékleten. A tetejét tojással megkenni, akinek van kedve és türelme, tehet a tetejére reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy köménymagot stb.

Még langyosan a legfinomabb, de egy-két nap múlva is jó, ha nem hagyjuk kiszáradni.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

virsli.jpg


Hozzávalók:
1 cs.levelestészta(ált.-ban mindegyik fajtából ugyanakkora a súly)vagy
2×4db réteslap
20-30dkg trappista vagy bármilyen félkemény sajt
8 db virsli
vegeta
majoranna

Elkészítés:
a tepsi formájára kinyújtom a leveles tésztát,amit előzőleg 4 részre vágtam,lesz 4 hosszú csíkom,míg nyújtom már fő a virsli,ha megfőtt ráteszem a hosszú lapra,majd megszórom reszelt sajttal,párolt zöldséget teszek még rá(el is maradhat)fűszerezem,és az ujjammal összecsípve,az egész csíkot lezárom,majd megkenem tojássárgával,jó forró előmelegített sütőbe tolom,majd később mérséklem a hőfokot

Tanácsok:
A réteslapokat duplán használd így tartalmasabb,nem szakad könnyen.


Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

imag0081.jpg

Hozzávalók kb. 15-18 darabhoz:
680 g finomliszt
30 g élesztő
15 g só
20 g kristálycukor
20 g tejpor
20 g olvasztott margarin
450 ml langyos tej
Tetejére:

szezámmag
köménymag

Elkészítési idő: 30 perc + 60 perc kelesztési idő + 15 perc sütési idő

Nehézségi fok: ☺

Elkészítés
:

200 ml tejet meglangyosítunk, hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, tejport, olvasztott margarint, a maradék langyos tejet, és kézi dagasztóval jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta már elválik az edény falától. Meleg helyen, letakarva, egy órát kelesztjük. A sütőt 200 ºC-ra kapcsoljuk.

Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, majd egyenként 0,3-0,4 cm vastagságú, 14 cm széles, és 40 cm hosszú lapokat nyújtunk. Mindkét lapot 7-8 háromszögre vágjuk, majd a háromszögek szélesebbik végénél kezdve feltekerjük, így kapva kifli formákat. A feltekert kifliket rakjuk tepsiben elhelyezett zsírpapírra, kenjük meg a tetejüket vízzel, és szórjuk meg nagyobb szemű sóval, szezámmaggal, esetleg köménymaggal. Előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük, míg szép piros színt nem kap a tetejük.

Melegen is, hidegen is kitűnő; túl sokáig úgy sem marad az asztalon.

Tipp:

  • Kézzel is kidagaszthatjuk a tésztát, de akkor jóval tovább tart elkészíteni.
  • Zsírpapír helyett szilikon lapra is tehetjük a kifliket, így biztosan nem ragadnak le.
  • Kiflik helyett zsömléket is készíthetünk, de akkor kb. 3 cm vastagságúra kell a tésztát nyújtani, és legalább 5 perccel tovább sütni. Esetleg kézzel gömbölygethetünk kisebb zsömlécskéket.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

langolo.jpg

Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-7 g szárított élesztő
-kevés tej
-1 evőkanál cukor
-1 tojássárgája


-2 kanál olvasztott zsír

-húsos füstölt szalonna

-2 kis pohár tejföl

-1 kis kanál só

-frissen őrölt bors

-friss petrezselyem

-paradicsom

-kaliforniai paprika



Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.

Meglocsoljuk a zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Ha megkelt lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a tepsi alját, és letakarva újból megkelesztjük.

Közben a húsos szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a tejfölt sóval, borssal ízesítjük.

A megkelt tésztát meglocsoljuk tejföllel, megszorjuk a sült szalonnával, meglocsoljuk a kisült zsírral.lang5.jpg

180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, pirosra.

Rácsra téve kihűtjük és feldarabolva, kalifornia paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.


Jó étvágyat!


tipp: a többszöri kelesztés hatására a lángoló foszlósabb, lazább lesz.

Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés

elvalaszto63.gif

Burgonyás pogácsa

burgonyas_pogacsa.jpg

A recept és a további pogácsáról készült képek

  • Nők Lapja Cafe
  • Varga Gábor
  • 2010. 01. 04.

Fotók: Wlcsek András,  desszert.eu

Szerinte ez a legjobb pogácsa recept.

Hozzávalók:

• 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
• 660 g liszt
• 380 g hideg vaj
• 62 g tojássárgája (kb. 4 db)
• 22 g só
• 40 g élesztő
• 20 g kristálycukor

A kenéshez:

• 1 db tojás

Elkészítés:

Tedd fel főni a sós vizet, és amikor a víz elkezd lobogni, tedd bele a krumplit. Főzd puhára a burgonyákat. A megfőzött burgonyára engedj hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, hámozd meg, törd át alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni.

Az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan ki kell dolgozni, ne csak addig gyúrd, míg összeáll!

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


A készre dagasztott tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe.


A kihűtött tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Nagyon vékonyan, csak éppen hogy kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, majd tojással kend meg őket.

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre

Burgonyás pogácsa lépésről lépésre


Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Pizzák

Pizzatészta lépésről lépésre

1. A langyos tejet nagyméretű bögrébe tesszük, belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.
Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen.
Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 percig).

2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük

3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk – azaz kovászt készítünk.
A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 percig).

Pizzatészta dagasztás
Pizzatészta dagasztás

4. Hozzáadjuk a sót, az olajat (elhagyható), és annyi langyos vizet (érzés szerint, kb. 1-1,5 dl-t), hogy egy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.
Vagy kézzel, vagy a kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).

5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, lisztezett sodrófával erőteljesen átgyúrjuk. Mindig szórjuk meg egy kis liszttel, ha ragadni kezd. A tészta összeesik, de ez nem baj. A tenyerünkkel a tepsi méretének megfelelő nagyságra, vagy kerek alakúra formázzuk.

6. Olajjal kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. Vagy a kerek pizzalapot tesszük a tepsibe.
Néhány percig pihentessük, hagyjuk állni.

Pizza készítése
Pizza készítése

7. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel, kevés pizzafűszert szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Jó étvágyat hozzá!

 Posted on Szerző: Pizzamester

Ezek pedig a saját készítésű pizza fajták -fotók: Encznié Varga Andrea jómagam.

Minden pizza tésztába szoktam rakni oregánót és pazsalikomot. Pizzakrémet v. ketchup használok általában a kenéshez. A feltéteket mindig másképp variálom, attól függ mi van készleten.

zoldsegesp.jpg

mexikoi.jpg

12444.jpgkaliforniai.jpg

pizza_56.jpg

tavaszi_pizza.jpg

szalamis.jpg

tonhalas_pizza.jpg

mexikoi77.jpg

892.jpg

8966.jpg


elvalaszto63.gif

Aranyfánk (burgonyás fánk)burgonyafank5.jpg

Hozzávalók:
1/2 kg burgonya

3 dkg élesztő
1 db tyúkhúsleves kocka
1 dl tej
1 teáskanál cukor
50 dkg liszt

bors
jó sok olaj a sütéshez

Elkészítés:

A burgonyát héjastól megfőzzük, majd megpucoljuk, összetörjük és kihűtjük. Hozzáadjuk a lisztet, és a tejjel és cukorral felfuttatott élesztőt.
burgonyafank.jpg
Borssal és leveskockával pici sóval ízesítjük, és konyharuhával letakarva langyos helyen 20 percig pihentetjük.
Ezután olajozott kanállal kiszaggatjuk, és bő forró olajban kisütjük. Szaggathatjuk pogácsa szaggatóval is, de akkor sokat kell lisztezni, mert nagyon ragadós a tészta.
Gyorsan sül, úgyhogy oda kell figyelni a forgatásra, meg ne kapja.
Jó étvágyat!


elvalaszto63.gif

Sajtos kifli kelesztés nélkül

sajtos_kifli_kelesztes_nelkul.jpg


  •  
    • 1 kg finomliszt
    • 5 dkg élesztő
    • 0,5 l tej
    • púpozott ek só
    • 2 dl étolaj
    • margarin
    • 30-40 dkg Trappista sajt
    • 4 tojássárgája a kenéshez
    • elkészítés:
      1. A langyos, picit cukrozott tejbe beledobjuk az élesztőt, kicsi lisztet, és néhány percet várunk.
      2. Hozzáadjuk a többi lisztet, az olajat, sót, és összegyúrjuk. Nem kell keleszteni a tésztát!
      3. A tésztából 10 kis cipót formázunk. Gömbölyűre nyújtjuk, 8 részre vágjuk a kört (kb. 20-22 cm a kör átmérője). Megkenjük olvasztott vajjal vagy margarinnal, és reszelt sajtot szórunk rá.
      4. Feltekerjük, kifliket formázunk. A tetejét megkenjük tojássárgájával, és reszelt sajttal megszórjuk.
      5. Előmelegített sütőben (az első adagot) 20 percig sütjük.
      sütési hőfok: 200 °C
    • sütési mód: alul-felül sütéselvalaszto63.gif

Tepsis pizza

tepsis_pizza.jpg

Hozzávalók:

  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag porélesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2,5 dl víz
  • A feltéthez:
  • pizza krém
  • pirított szalonna
  • pirított hagyma
  • pizza sonka
  • paprika, paradicsom, uborka
  • reszelt sajt
  • oregánó
  • bazsalikom

Elkészítés:

A tésztához a lisztet elkeverem a porélesztővel és a sóval. Hozzáadom az étolajat és a vizet. Jól eldolgozom a hozzávalókat, majd 1/2 órát pihentetem. Ezután kizsírozott tepsibe simítom, és ráteszem a feltétet.
Megkenem a tejföllel, meghintem kevés szerecsendióval. Ráhalmozom a pirított szalonnát és hagymát, a kockázott pizza sonkátt és a  paprikát, paradicsomot. Tetejét reszelt sajttal megszórom. Kb. 20 perc alatt készre sütöm.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 65
Tegnapi: 233
Heti: 298
Havi: 4 199
Össz.: 1 577 018

Látogatottság növelés
Oldal: SÓS TÉSZTÁK, SZENDVICSEK, POGÁCSÁK, PIZZÁK, KIFLIK
Andi77 tuti tárkonyha - © 2008 - 2024 - andi-tutireceptek.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »