Pizzás csiga
Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, beleteszünk 1 kanál lisztet, kis cukrot, és fél óra alatt langyos helyen futtatjuk.
A lisztet átszitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, beletesszük a tojást, a felfuttatott élesztőt és a sót. Könnyű tésztát dagasztunk belőle, kétszeresére hagyjuk kelni.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, megkenjük a pizzakrémmel, feltekerjük, és ujjnyi karikákat vágunk belőle.
Olajjal kikent (vagy sütőpapírral bélelt) tepsibe tesszük, a csigák oldalát megkenjük egy kis olajjal, tetejére reszelt sajtot szórunk.
A tepsiben még állni hagyjuk 10 percig, 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Alsó-felső sütéssel 200 fokon pirosra sütjük (kb. 20 perc).
Sajtos csiga
Hozzávalók:
25 dkg margarin
50 dkg liszt
Kiskanál sütőpor
Kávéskanál só
1 pohár tejföl
1 db tojás
Töltelék:
20 dkg margarin
20 dkg reszelt sajt (lehet füstölt is)
Kávéskanál só
A tészta hozzávalóit összegyúrom és 3 cipót formálok belőle.
A cipókat egyenként vékonyra nyújtom és az összekevert töltelékkel megkenem és felcsavarom őket.
Hűtőben legalább 2 órát pihentetem. Ezután 1-2 centis szeletekre vágom és kivajazott tepsin kb. 1\2 óra alatt készre sütöm.
Sonkás kifli
Hozzávalók:
- 50dkg liszt
- 12.5 dkg Ráma
- 1 db tojás
- só
- 3 dkg élesztő
-2 dl tejes víz
Az élesztőt felfuttatjuk, a liszthez sót adunk, elmorzsoljuk a vajjal, adunk hozzá egy kevés tejet és a felfuttatott élesztőt, tojást és jól összedolgozzuk.
Elrakjuk kelni a tésztát és elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
- 25 dkg ízes sonka, vékonyra szeletelt
- 2 szál póréhagyma
- só
- 2 db tejszínes tömlős sajt (Camping) (PROFI boltban)
A hagymát apróra vágjuk, a sonkát kozkázzuk, a sajtot 1 tálba nyomkodjuk és összekeverjük a hozzvalókkal, rakhatunk bele 1 kis borsot is.
Ha megkelt a tészta, 2 cipót formázunk belőle és külön készítjük el.
Elnyújtjuk kerekre kb. fél centisre és felosztjuk 8 cikkejre. Minden cikkbe rakunk tölteléket 1 leveses kanálnyit.
Feltekerjük, mint a kiflit és tojással lekenjük a tetejét és megszorjuk reszeltsajttal.
Tetejére:
- 1-2 tojássárgája
- reszelt trappista sajt.
Berakjuk az előmelegített sütőbe és közben elkészítjük a másik adagot, amit ugyancsak 8 részre osztunk.
Összesen 16 db kapunk, nagyon laktatóts és finom.
Jó étvégyat!
Köménymagos házi, sós kifli
A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, és az élesztőt. Hozzáadjuk az olvasztott vajat (ha nincs vaj, 3-4 cl olajjal helyettesíthető). Hozzáöntjük a tejet, és addig dolgozzuk össze, míg a tészta el nem válik az edény falától.
Kelesztjük egy órán át, majd két egyenlő részre szedjük, s mindkettőt 0,4 cm vastagságú, 14 cm széles, 40 cm hosszú lapra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk.
A háromszögeket a szélesebbik felénél feltekerjük, a kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, lekenjük vízzel, és sót szórunk a tetejükre (ízlés szerint köménymagot, szezámmagot is nyugodtan).
200 fokos előmelegített sütőben 13-15 percig sütjük.
Kicsit várunk, hogy hüljenek és lehet fogyasztani.
(tipp: nagyon jó a dundi liszttel (Coop, CBA) a tészta mert egyenletes lesz. Én általában ezt használom.)
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
A lisztet jól eldörzsölni a margarinnal, majd beledolgozni egyszerre a sajtot, a tejfölt, a sót, a tojást, a tejben megfuttatott élesztőt. Összegyúrni, kinyújtani, kiszaggatni, és sütés előtt közel egy óra hosszáig a tepsiben pihentetni, szobahőmérsékleten. A tetejét tojással megkenni, akinek van kedve és türelme, tehet a tetejére reszelt sajtot, vagy szezámmagot, vagy köménymagot stb.
Még langyosan a legfinomabb, de egy-két nap múlva is jó, ha nem hagyjuk kiszáradni.
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
1 cs.levelestészta(ált.-ban mindegyik fajtából ugyanakkora a súly)vagy
2×4db réteslap
20-30dkg trappista vagy bármilyen félkemény sajt
8 db virsli
vegeta
majoranna
Elkészítés:
a tepsi formájára kinyújtom a leveles tésztát,amit előzőleg 4 részre vágtam,lesz 4 hosszú csíkom,míg nyújtom már fő a virsli,ha megfőtt ráteszem a hosszú lapra,majd megszórom reszelt sajttal,párolt zöldséget teszek még rá(el is maradhat)fűszerezem,és az ujjammal összecsípve,az egész csíkot lezárom,majd megkenem tojássárgával,jó forró előmelegített sütőbe tolom,majd később mérséklem a hőfokot
Tanácsok:
A réteslapokat duplán használd így tartalmasabb,nem szakad könnyen.
Jó étvágyat!
Hozzávalók kb. 15-18 darabhoz:
680 g finomliszt
30 g élesztő
15 g só
20 g kristálycukor
20 g tejpor
20 g olvasztott margarin
450 ml langyos tej
Tetejére:
só
szezámmag
köménymag
Elkészítési idő: 30 perc + 60 perc kelesztési idő + 15 perc sütési idő
Nehézségi fok: ☺
Elkészítés:
200 ml tejet meglangyosítunk, hozzákeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, tejport, olvasztott margarint, a maradék langyos tejet, és kézi dagasztóval jól kidolgozzuk. Akkor jó, ha a tészta már elválik az edény falától. Meleg helyen, letakarva, egy órát kelesztjük. A sütőt 200 ºC-ra kapcsoljuk.
Amikor a tészta megkelt, két részre osztjuk, majd egyenként 0,3-0,4 cm vastagságú, 14 cm széles, és 40 cm hosszú lapokat nyújtunk. Mindkét lapot 7-8 háromszögre vágjuk, majd a háromszögek szélesebbik végénél kezdve feltekerjük, így kapva kifli formákat. A feltekert kifliket rakjuk tepsiben elhelyezett zsírpapírra, kenjük meg a tetejüket vízzel, és szórjuk meg nagyobb szemű sóval, szezámmaggal, esetleg köménymaggal. Előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük, míg szép piros színt nem kap a tetejük.
Melegen is, hidegen is kitűnő; túl sokáig úgy sem marad az asztalon.
Tipp:
Jó étvágyat!
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-7 g szárított élesztő
-kevés tej
-1 evőkanál cukor
-1 tojássárgája
-2 kanál olvasztott zsír
-húsos füstölt szalonna
-2 kis pohár tejföl
-1 kis kanál só
-frissen őrölt bors
-friss petrezselyem
-paradicsom
-kaliforniai paprika
Elkészítés: A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, és annyi vizet, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk.
Meglocsoljuk a zsírral, hólyagosra dagasztjuk, és letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk vele bélelni a tepsi alját, és letakarva újból megkelesztjük.
Közben a húsos szalonnát kockákra vágjuk, kisütjük a zsírját, a tejfölt sóval, borssal ízesítjük.
A megkelt tésztát meglocsoljuk tejföllel, megszorjuk a sült szalonnával, meglocsoljuk a kisült zsírral.
180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük, pirosra.
Rácsra téve kihűtjük és feldarabolva, kalifornia paprikával, paradicsommal, petrezselyemmel díszítve tálaljuk.
Jó étvágyat!
tipp: a többszöri kelesztés hatására a lángoló foszlósabb, lazább lesz.
Elkészítési idő: 75 perc + kelesztés
Burgonyás pogácsa
A recept és a további pogácsáról készült képek
Fotók: Wlcsek András, desszert.eu
Szerinte ez a legjobb pogácsa recept.
Hozzávalók:
• 375 g főtt, áttört, kihűlt burgonya
• 660 g liszt
• 380 g hideg vaj
• 62 g tojássárgája (kb. 4 db)
• 22 g só
• 40 g élesztő
• 20 g kristálycukor
A kenéshez:
• 1 db tojás
Elkészítés:
Tedd fel főni a sós vizet, és amikor a víz elkezd lobogni, tedd bele a krumplit. Főzd puhára a burgonyákat. A megfőzött burgonyára engedj hideg vizet, majd ha kissé visszahűlt, hámozd meg, törd át alaposan, majd hagyd teljesen kihűlni.
Az összes többi összetevőt mérd ki úgy, hogy a só és a cukor ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel. Tedd rá az áttört, kihűlt burgonyát is. A tésztát jó alaposan ki kell dolgozni, ne csak addig gyúrd, míg összeáll!
A készre dagasztott tésztát fóliázd le, és fél napra tedd a hűtőbe.
A kihűtött tésztát nyújtsd ki szögletesre, a tetejét késsel sűrűn karcold fel.
Nagyon vékonyan, csak éppen hogy kend meg a felkarcolt felületet tojással, majd képzeletben oszd három részre a tésztát, és a középső részre először hajtsd rá az egyik egyharmadot, majd arra a másik egyharmadot.
Végül kb. 2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, késsel 1-2 mm mélyen vagdosd be, és pogácsaszaggatóval tetszés szerinti méretre szúrd ki.
Kiszúrás után meleg (40 °C-os), párás helyen kb. 20 percen át keleszd, majd tojással kend meg őket.
Előmelegített, 180 °C-os sütőben, légkeverés nélkül 15-20 perc alatt süsd aranybarnára a pogácsákat.
1. A langyos tejet nagyméretű bögrébe tesszük, belekeverjük a cukrot, beletördeljük az élesztőt és elkeverjük.
Nagyon fontos, hogy a tej langyos legyen.
Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 percig).
2. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük
3. A lisztet keverőtálba szitáljuk. Ezzel levegősebb lesz és gyorsabban megkel a tészta.
A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk – azaz kovászt készítünk.
A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 percig).
Pizzatészta dagasztás
4. Hozzáadjuk a sót, az olajat (elhagyható), és annyi langyos vizet (érzés szerint, kb. 1-1,5 dl-t), hogy egy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk.
Vagy kézzel, vagy a kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 percig).
5. A tésztát lisztezett deszkára tesszük, lisztezett sodrófával erőteljesen átgyúrjuk. Mindig szórjuk meg egy kis liszttel, ha ragadni kezd. A tészta összeesik, de ez nem baj. A tenyerünkkel a tepsi méretének megfelelő nagyságra, vagy kerek alakúra formázzuk.
6. Olajjal kikenjük a tepsit, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. Vagy a kerek pizzalapot tesszük a tepsibe.
Néhány percig pihentessük, hagyjuk állni.
Pizza készítése
7. A tésztalapot és a peremét villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti feltétekkel, kevés pizzafűszert szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
Jó étvágyat hozzá!
Posted on január 16th, 2009 Szerző: Pizzamester
Ezek pedig a saját készítésű pizza fajták -fotók: Encznié Varga Andrea jómagam.
Minden pizza tésztába szoktam rakni oregánót és pazsalikomot. Pizzakrémet v. ketchup használok általában a kenéshez. A feltéteket mindig másképp variálom, attól függ mi van készleten.
Aranyfánk (burgonyás fánk)
Sajtos kifli kelesztés nélkül
Tepsis pizza
A tésztához a lisztet elkeverem a porélesztővel és a sóval. Hozzáadom az étolajat és a vizet. Jól eldolgozom a hozzávalókat, majd 1/2 órát pihentetem. Ezután kizsírozott tepsibe simítom, és ráteszem a feltétet.
Megkenem a tejföllel, meghintem kevés szerecsendióval. Ráhalmozom a pirított szalonnát és hagymát, a kockázott pizza sonkátt és a paprikát, paradicsomot. Tetejét reszelt sajttal megszórom. Kb. 20 perc alatt készre sütöm.