Túró torta
Hozzávalók: a piskótához- 8 db tojás
8 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
vaníliacukor
csipet só
késhegynyi sütőpor
A tojásokat szétválasztottam, a fehérjét a sóval felvertem, ezután a sárgáját a cukorral, vanília cukorral fehéredésig kevertem. A tojássárgáját belecsurgattam lassan és közben kettes fokozaton dolgozott a gép. Ezután a sütőporos lisztet beleszitáltam a habos keverékbe, de ezt már fakanállal lassan kevertem el. Ment a formába aminek az alját sütőpapírral béleltem ki. Előmelegített sütőbe tettem (180 fok légkeverés), majd mérsékeltem 140 fokra, kb. 35-40 perc alatt lett kész. Én a nyitott, kikapcsolt sütőbe hagytam még egy negyed óráig, majd rácsra tettem hogy teljesen kihűljön.
a krémhez - fél kg túró
8-10-12 dkg porcukor
vaníliacukor
3 dl tej
3 evőkanál liszt
csipet só
reszelt citromhéj
10 dkg vaj
Először a lisztből és a tejből egy krémalapot készítettem. A vajat kikavartam, hozzáadtam apránként a cukrot,( először 8 dkg-ot, ha nem édes a kész krém még akkor lehet javítani rajta) a kihűlt krémalapot, majd a többi hozzávalót. Én a késes keverőgéppel dolgoztam. Nem akartam nagyon díszíteni, tortadarát szortam a tetejére.
Ez a torta nem túl édes aki édesebben szereti tehet még a krémbe cukrot.
Jó étvágyat!
MÁS
Sütés nélküli túrótorta
Hozzávalók az alaphoz: 30 dkg keksz (én most spáros vajas kekszet vettem, bevált), 10 dkg vaj, 8 dkg porcukor.
A kekszet egy tálban apróra törtem. (nem kell porrá zúzni, inkább darabos maradjon!). A vajat a cukorral habosra kevertem, majd egy kanállal összedolgoztam a kekszet és a vajas kencét. Az egészet egy kerek tortaforma aljába nyomkodtam a két kis kezemmel :o), majd bedobtam a hűtőbe (legalább neki ne legyen melege :o).Amíg az alap hűsölt, én dolgoztam tovább a feltéten!
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg túró,
2,5 dl tejszín, 5 evőkanál porcukor. (1 cs habfix)
Kb. 0,5 kg friss idénygyümölcs megmosva és alaposan megszárítva (én epret, ribizlit és sárga málnát használtam. a könyvben lévő képen persze vegyesen volt piros és kék gyümölcs, de valamiért az én kertemben az áfonya meg a szeder véletlenül sem érik egyszerre az eperrel!!!)
A túrót egy tálban villával szétmorzsoltam, és belekevertem a cukrot. Az előzetesen jól lehűtött tejszínt kemény habbá vertem (ekkor kellett volna a habfixet beletenni a zacskóján lévők szerint), majd a túróval jól elkevertem. A kész krémet rákentem a talapzatra, elrendeztem a tetején a gyümölcsöket (szóval két marékkal rászórtam) és visszaküldtem még őket egy kicsit a frigóba.
Jó étvágyat!