Karácsonyi almásom!
Hozzávalók:
- a tésztához: 50 dkg liszt,
20 dkg cukor,
2 tojásnak a sárgája,
25 dkg margarin,
csipet só,
1 pohár tejföl.
- a töltelékhez: reszelt alma, citrom, cukor, fahéj + egy kis búzadara
Elkészítés:
A tésztához való hozzávalókat egy tálba tesszük, majd összedolgozzuk, összegyúrjuk az egészet, és kétfelé osztjuk. Az egyiket kisodorjuk tepsi nagyságúra, rászórunk egy kis búzadarát (tényleg csak leheletnyit), hogy az almától a tészta ne ázzon el, majd rátesszük az almás tölteléket.
Almás töltelék:
Az almát megpucoljuk, lereszeljük nagy lyukú reszelőn, majd kicsit kinyomkodunk belőle egy kis levet (ne sokat, mert száraz lesz), megcukrozzuk, pár csepp citromlevet facsarunk rá, fahéjazzuk, majd rásimítjuk az alsó tésztára. Van, hogy kicsit vizben felfőzöm az almát és van olyan is, hogy csak szeletelem, nem reszelem úgy főzöm. Ezután a tészta másik felét is kerekre kinyújtjuk és a töltelékre tesszük. Villával megszurkáljuk a tetejét és sütőben megsütjük az egészet kerek ügveg hőálló tálba.
!!! A tetejét díszíthetjük !!! Előre gondoskodva a tésztából félrerakott darabból, amit vékonyra kinyújtuk és szaggatóval különböző ünnepi hangulatú formákat szúrunk belőle. Lekenjük 1 db tojás sárgájával az egészet.
Ha jól megsült, szeleteljük. Figyelni kell, hogy az alja is kellően megsüljön, negyogy nyers maradjon.
Melegen is nagyon finom.
Sikerült BIO almából készíteni, mondhatom az íze isteni, a gyerekeim alig bírták abbahagyni az evést. Melegen még nagyon ropogott a tészta, másnapra megpuhúlt, de úgy is nagyon finom.
Jó étvágyat!