Hozzávalók:
4 tojás,
25 dg vaj, vagy margarin,
25 dkg liszt,
1 kanál sütőpor,
25 dkg cukor,
1 tek. vaníliakivonat, vagy 2 vaníliás cukor,
1 citrom héja lereszelve,
1-2 kanál kakaópor,
kis tej, (1-1,5 dl),
30-40 dkg szeder
Krémhez:
2 vaníliapuding, (főzős)
6 dl tej,
1 kis tejfól lecsöpögtetve(kb 1,2 dl)
10-15 dg cukor,
1 vaníliás cukor,
10 dkg vaj, vagy margarin, kis porcukor
kevés szeder
Tetejére:
1 tábla tortabevonó
pici olaj
Először a szedret megmossuk, lecsepegtetjük. A lisztet kimérjük, s a sütőporral, s a citrom héjával elkeverjük. A tojások fehérjét csipet sóval, 4-5 kanál cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját kikeverjük alaposan a maradék cukorral, vajjal alaposan. Összevegyítjük ezután a három összetevőt, de most már óvatosan. A cukros-margarinos sárgájás krémhez adagoljuk felváltva a lisztet, s a kemény fehérjéket.
Egy kis tejjel lazíthatjuk. Egy sütőpapírral bélelt közepes nagyságú tepsibe tesszük a tészta egyik felét, a kakaóport hozzátesszük a másik feléhez, s a sárga színűre kenjük ezt is. A tetejére elrendezzük, belenyomkodjuk kissé a szederszemeket. Előmelegített, kb 180 fokos sütőbe toljuk, s így sütjük kb. 10 percig. Mikor feljön, levesszük 150 fokra, s még tovább sütjük. 30-40 perc alatt kész. Míg sül elkészítjük a krémet.
A tejet felrakjuk a tűzre, s állandó kevergetés mellett hozzárakjuk a pudingport, s a cukrokat.
Ha összeforrt, lekapcsoljuk, s hozzátesszük még melegen a lecsöpögtetett tejfőlt.
Kihűlés után még egy kis vajat keverünk hozzá, s ízlés szerint esetleg még egy kis (kb 5 dkg) porcukrot is tehetünk hozzá. + beleturmixolhatunk 1 kis szedret, ettől finom és mutatós is lesz a sütink.
Tetejére gőz felett megolvasztunk egy fél tortabevonót egy ek. olajjal, s tetszés szerint rácsöpögtetjük, vagy csíkokat húzhatunk vele. Akár bevonhatjuk egy táblával az egészet is.
Lehűtjük, s pár óra után már fogyasztható.