Andi77 tuti tárkonyha

Kipróbált, ismert, könnyen elkészíthető finomságok receptjeit gyüjtöttem össze



jj.jpg

Összevegyítjük a pirospaprikát, a sót, borsot és a lisztet, majd a megmosott, kikloffolt hússzeleteket beleforgatjuk, és olajban kisütjük.

  • A burgonyát megmossuk, meghámozzuk és darabokra vágjuk
  • Vizet forralunk, sót, borsot és szerecsendiót teszünk bele
  • A burgonyát puhára főzzük benne.
  • A burgonyát leszűrjük
  • A burgonya levéből valamennyit félrerakunk
  • Felmelegítjük a tejet
  • A burgonyát egy krumplinyomóval összetörjük
  • Hozzáadjuk a vajat és hagyjuk elolvadni
  • Tejet és némi burgonyalevet öntünk bele
  • Fontos: ne öntsük bele egyszerre az egész folyadékot, különben a püré valószínűleg túl híg lesz.

Petrezselyemzölddel díszíthetjük!

   Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

 

 medve.jpg

Rántott  Medve saj, sültkrumpilval

 

A panírozás elején ( a liszt előtt ) mártsátok egy pillanatra vízbe, hogy a liszt rá tudjon ragadni.

medve4.jpg

Forró olajban pár perc alatt kész. Frissen érdemes fogyasztani! Finom hozzá a vegyes savanyúság, aki szereti. Süthetünk hozzá köretként krumplit, fűszerezzük sültkrumpli fűszersóval.



Jó étvágyat!


elvalaszto63.gif


863.jpg


Húsvéti sonka és tojás főzése

Hozzávalók:
1 füstölt sonka (nyers comb egészben vagy kötözött sonka),
20 tojás.

Elkészítés:

      A sonkát a főzés előtti napon áztassuk be annyi vízbe, amennyi ellepi. Másnap mossuk meg, és tegyük fel egy fazékban főni, a víznek ekkor is el kell lepnie. Lassú tűzön főzzük puhára - ez a sonka nagyságától függően pár órát igénybe fog venni -, onnan tudjuk, hogy kellően puha, hogy a csont elválik a hústól és könnyedén kiemelhető a sonkából, illetve könnyen megy bele a hústű. A sonkát hagyjuk saját levében kihűlni, majd tegyük deszkára, és vágjunk belőle vékony szeleteket, mindig annyit, amennyit várhatóan elfogyasztunk. Kínáljunk mellé tormát is.

A sonka főzőlevét ne öntsük ki, hanem abban főzzük meg a tojásokat. Amikor már keményre főtt a tojás (kb. 10 perc), vegyük le a tűzről, és egy kicsit kocogtassuk meg a tojásokat, hogy a héjuk megrepedezzen, és hagyjuk a lében kihűlni őket. Így a tojások is átveszik a kellemesen füstös ízt. A kihűlt tojásokat szedjük ki, törölgessük meg, és annyit pucoljunk meg egyszerre, amennyi várhatóan elfogy.
Szokás a sonka főzőlevében kifőzni egy szál vékony füstölt kolbászt is. Nem szabad nagyon sokáig főzni, mert akkor annyi zsírt veszít, hogy nagyon száraz lesz. A kolbászt kisebb darabokra szeletelve tálaljuk a sonkával és a tojással.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

78888.jpgEredeti panírozott tengeri halfilét olajban kisütök. Készítek hozzá köretként zöldborsós rizset és tartár mártást.

Tartár hozzávalók:

1 adag majonéz
2 adag tejföl
ízlés szerint néhány csepp citromlé
bors

Elkészítés:

A majonézben elkeverjük a tejfölt, és citromlével, kevés borssal ízesítjük.



15 dkg rizs,
50 dkg cukorborsó,
3 dkg olaj,
só.




Zöldborsós rizs elkészítése:

A cukorborsót olajban megpároljuk, és a párolt rizzsel összekeverjük.
A rizs párolása a következőképpen történik:
egy személyre 3-4 dkg rizst és1/2 dkg olajat számítunk. A rizst kiválogatjuk, megmossuk, és tiszta ruhára téve szikkadni hagyjuk. Forró zsírban megfuttatjuk, majd kétszer annyi vizet öntünk rá, amennyi a rizs térfogata. Megsózzuk, befedjük, felforraljuk, és takaréklángra tesszük. A rizsnek nem főni, hanem duzzadni kell. Párolás közben a rizst nem szabad kevergetni, csak villával forgassuk, hogy a szemek össze ne törjenek. Kb. 20-25 percig tart, amíg megpuhul.
Összekeverjük a párolt vagy konzerv zöldborsóval. Tálalásig meleg vízzel telt edényben, vízfürdőben tartjuk.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Káposztás kocka

cats55.jpg

Hozzávalók 6 személyre:
40 dkg fehér káposzta
3 ek zsír, vagy olaj
2-3 ek cukor

bors
40 dkg száraz lebbencs tészta (kocka)


Elkészítési idő
: 40 perc

Nehézségi fok
: ☺☺


Elkészítés
:

A torzsa nélküli káposztát reszeljük le v. vágjuk apróra, majd sózzuk meg, és 20 percig hagyjuk a sóban állni. Egy nagyobb serpenyőben melegítsük fel a zsiradékot, és pirítsuk meg benne a cukrot.

A káposztát nyomkodjuk ki, adjuk a cukros zsiradékhoz, és állandó kevergetés mellett pirítsuk aranybarnára. Ízlés szerint szórjuk meg törött borssal. Közben főzzük ki a tésztát, a főzővízébe tegyünk kevés zsiradékot, hogy a tészta ne ragadjon össze. Szűrjük le, és keverjük össze káposztával.

Forrón tálaljuk.


Tipp
:

  • Tésztát magunk is készíthetünk: 40 dkg lisztet keverjünk el 1 tojással, és annyi vízzel, hogy összegyúrva kemény tésztát kapjunk. Kétszer, háromszor gyúrjuk át, közben pihentessük 15-15 percet. Mikor elkészült, lisztezett deszkán nyújtsuk 2 mm vastagságúra, és 1 cm-es négyzetekre daraboljuk fel. Az így kapott tésztát bő vízben 8-10 perc alatt főzzük ki, ugyanúgy, mint a bolti száraztésztát.
  • Tálaláskor cukrot is adhatunk a káposztás tészta mellé.


Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Sült csirkecomb, burognyapürével és céklával

sultcs.jpg

Hozzávalók: 4 csirkecomb, 60 dkg burgonya, 10 dkg füstölt szalonna,  sültcsirke fűszersó, ízlés szerint só és törött feketebors.

 A csirkecombot megmosom, én lenyúzom a bőrt. A burgonyát meghámozom, és negyedelem, a füstölt szalonna szeletelek, bevagdosom.

Később felteszem főni a burgonyát sós vizben, ráér. Sültcsirke fűszersóval beszórom a combokat.

A tepsi aljára szalonnát rakok, ráhelyezem a combokat és lazán becsomagolom a tesit. Gázsütőbe teszem.

A sütési idő letelte után kibontom az alufóliát, és fedetlenül pirítom néhány percig a húst. Felteszem főni a burgonyát. Ha megfőtt krumplitörővel, összetörjük és kevés vajjal áttörjük, ha már nem olyan meleg. Az ételt céklával tálaljuk.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Rakott krumpli

rakottkrupli.jpg

Hozzávalók

  • 1kg krumpli (kemény)
  • 4 tojás
  • 150g kolbász
  • 1ek vaj
  • 2 pohár tejföl
  • csipet cukor

Elkészítés

A krumplit hámozzuk meg, majd forró sós vízben főzzük addig, míg épphogy megpuhul. Ha kicsit régebbi burgonyát használunk, adjunk egy csipet cukrot a vízbe, ez semlegesíteni fogja az állott ízt. A tojást ugyancsak forró vízben kb. 7-8 perc alatt főzzük keményre. Miután megfőtt, engedjünk rá jéghideg vizet, hogy könnyebben tudjuk meghámozni.

Kenjünk ki vajjal egy sütőben való sütésre alkalmas tálat. A kissé lehűlt krumplit vágjuk szeletekre, s rakjuk ki a tál alsó rétegét a burgonyaszeletekkel. A következő réteget rakjuk ki tojás-, majd a rákövetkezőt kolbászszelettel. Végül a maradék krumpliszeletekkel fedjük be. Előmelegített sütőben kb. 200°C-on süssük kb. 30 percig, míg a tetején a krumpli meg nem barnul. Ekkor locsoljuk meg a tejföllel, majd tegyük vissza a sütőbe további kb. 10 percre sülni. Akkor igazán jó, ha a kolbászból már kisült a zsiradék. Én a kolbászt kicsit megsütöm mielőtt belerakom.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

rizses5.jpg


 
     
     

A kicsontozott sertéskarajt alaposan megmossuk, majd hosszanti irányban vékonyan vágjuk át a felszíni hártyát, hogy sütés közben ne rántsa össze a hússzeleteket. Ezután ízlés szerinti vastagságú szeletekre vágjuk a húst. Kiklopfoljuk és sózzuk, borsozzuk a szeletek mindkét odalát.

A panírozáshoz vegyünk elő 3 mélytányért. A tojást verjük fel kissé villával, keverjük hozzá a sót és a tejet. A másik két tálba tegyük a lisztet, ill. a zsemlemorzsát.

A hússzeleteket alaposan forgassuk meg a lisztben, majd a tojásban, végül a zsemlemorzsában. Ha valahol kimarad egy folt, kézzel nyomkodjuk rá, hogy sütés közben minél kevesebb peregjen le a húsról.

Egy edényben hevítsük fel az olajat, és amikor már forró (serceg, ha a hús hozzáér), tegyük bele a húsokat. Ügyeljünk rá, hogy elférjenek egymás mellett, és hogy pont ellepje az olaj a szeleteket. Süssük mindkét oldalukat aranybarnára.

A kész húsokat sütés után egy törlőkendővel kibélelt tálra tegyük, hogy a felesleges olaj felitatódjon róluk, és csak azután tálaljuk őket.

A rizst kukoricával együtt megfőzzük, leszűrjük, hideg csapvízzel leöblítjük és szikkadni hagyjuk, kivizezett tupperware formába nyomkodjuk és tálra borítjuk.

Céklával tálaljuk.

   

elvalaszto63.gif

Chilis bab pörkölt

chilisbab.jpg

4-6 fő részére

-60 dkg marhahús

-1 csomag Kotányi chilis bab fűszerkeverék

-1 doboz vörös v. fehérbab 450 g

-2 evk paradicsompüré v. ketchup

-2 közepes vöröshagyma

-1/2 dl olaj

Elkészítés:

1. A kockára vágott marhahúst keverjük el 1 csomag Kotányio chilis bab fűszerkeverékkel és hagyjuk állni 15 percig.

2. Olajon piritsuk meg a finomra vágott vöröshagymát, adjuk hozzá a fűszerezett húst és addig pirítsuk, amíg sült kéreg nem képződik a húson.

3. Öntsük fel 5dl vízzel és fedő alatt pároljuk kb. másfél órát.

4. Adjuk hozzá a babot és a paradicsompürét, majd pároljuk készre.

Friss puha kennyérrel fogyasszuk.

Jó étvágyat hozzá!

elvalaszto63.gif

Paprikás krumpli

paprikask8.jpg

Hozzávalók:

  • kb. 15-16 közepes krumpli
  • 2 fej hagyma
  • 1-2 evőkanál olaj, zsír
  • csípős zöldpaprika darab
  • 2 fehér kanál só
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 2 kávéskanál fokhagyma granulátum
  • 3 fehér kanál csípős fűszerpaprika
  • 2 liter forró víz (bő lével szeretjük)
  • 5 kisebb főzőkolbász
  • 1-2 egész tojás
  • kb. 1,5 dl hideg víz
A krumplit megtisztítottam, megmostam, 4 felé vágtam. A hagymát tisztítás után felapróztam, ugyancsak apróra vágtam a zöldpaprika darabot, és kevés olajon mindkettőt dinsztelődni tettem. Néhány perc múlva hozzáöntöttem a krumplit, hagytam kicsit párolódni. Ráraktam a sót, őrölt kömény, fokhagyma granulátumot, közben néha megkevertem. Ezután rászórtam a fűszerpaprikát, elkevertem, és felöntöttem a forró vízzel. Belerakom a jól megmosott tojásokat egészben, héjastól. Lefedve, takarék lángon puhára főztem a krumplit. Amikor puha volt, hozzáadtam a bőrétől megszabadított, kb. 2 cm-es darabokra vágott kolbászt, amit előzőleg picit megsütöttem. Felengettem vízzel még.
Főztem még egy kicsit. Én szeretem ha a krumpli szétfő 1 picit.

Friss puha kenyérrel fogyasszuk!

Jó étvágyat hozzá!

elvalaszto63.gif
Lasange

lasange.jpg

Hozzávalók:
1cs.pennetészta
4 közepes vöröshagyma
50dkg darálthús
7dl tej
7ek.liszt

bors
fokhagymakrém
bolognai fix alap
2db.paradicsom konzerv
oregánó

Elkészítés:
Vastag aljú serpenyőben jó ha csinálod.A darálthúst miimális zsíron az apróra feldarabolt vöröshagyával fehérre párolod,majd amikor már kezd pirosodni felöntöd vízzel és lefeded.Amikor majdnem kész,beleöntöd a paradicsom konzervet,a bolognai fixet.Oregánóval ízesíted.Közben a tejet,lisztet,sót,borsot,fokhagymakrémet összekevered és keményre főzöd.Amikor kihült a massza,összekevered a már kifőzött tésztával.Jénait kikensz margarinnal és egy réteg tészta,egy réteg hús,egy réteg tészta egy réteg hús.A tetejére én sajt mellé szoktam tejfölt is rakni.
elvalaszto63.gif
Krumplis tészta

krumplisteszta5.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg csuszatészta/kockatészta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 csapott ek. pirospaprika
  • 3-4 közepes fej krumpli
  • só és sok-sok bors

A tésztát sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük, félretesszük.

Közben olajon aranyszínűre pirítjuk a finomra vágott hagymát. Tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük viszonylag hosszú lével. Beletesszük a kockára vágott krumplit, sózzuk, és készre főzzük. A végére a krumpli szinte szétmállik, s remek, sűrű szaft képződik alatta.

Összekeverjük a leszűrt tésztával, sok-sok őrölt borssal ízesítjük, s akár kicsit le is piríthatjuk!

Hideg koviubival szuper nyári étek!
krumplisteszta.jpg

elvalaszto63.gif

Sertés szűzérme, sült burgonyakockával



szuzerme.jpg

A húst éles késsel apró kockákra vágjuk.

A hagymát a felforrósított zsiradékba szórjuk, és lassú tűzön, időnként megkeverve addig sütjük, amíg a pirulni kezd. Közben a fél gerezd fokhagymát kés fokával elkaparjuk, pöttynyi zsiradékot adunk hozzá, és a köménymagot hozzátéve apróra vagdossuk, végül az egészet a megpirult hagymára dobjuk, elkeverjük. Beleszórjuk a pirospaprikát, ezzel is elkeverjük, hogy a paprika feloldódjon a zsírban, de ezt nem pirítjuk. Beletesszük a húst, ismét keverjük, sózzuk. Ettől a hús levet enged. Ebben a lében főzzük a húst, fedő alatt, ha elfőtt a lé, vízzel pótoljuk. A főzés kezdetén is, végén is megborsozzuk a pörköltet. Közepes lángon főzzük készre, vigyázva, hogy le ne égjen.

Tehetünk bele szeletelt paradicsomot, zöldpaprikát, pörköltkockát.

4-5 db nagyobb burgonyát megtisztítunk és kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, ügyelünk arra, hogy ne főjön szét, mert még meg fogjuk sütni.skrumpli.jpg

Ha megfőtt, leszürjük és olajban ropogósra sütjük. A pörkölt mellé tesszük és úgy tálaljuk.

Nagyon finom savanyúsággal v. savanyú uborkával.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Csikós tokány

csikos_tokany2_2.jpg

Hozzávalók:


70 dkg sertéslapocka
20 dkg vöröshagyma
15 dkg füstölt szalonna
1 evőkanál pirospaprika
1 kis sűrített paradicsom, vagy 1 nagyobb paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma

2 zöldpaprika
2 dl tejföl
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld

1 kis őrölt bors

1-2 evk liszt

csikos_tokany2_1.jpg


Elkészítés:


A szalonnát kis kockákra vágjuk és 1 kis lábasban 2-3 perc alatt kisütjük a zsírját.
A szalonnazsírban félig megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát.
Beletesszük a pirospaprikát, majd hozzákeverjük a korábban csíkokra vágott húsokat.
Kicsit sütjük amíg ki nem fehéredik, majd hozzátesszük a sűrített paradicsomot 2 dl vizet és megsózzuk. Majd beletesszük a szétnyomott fokhagymát.
Fedő alatt pároljuk.
Ha a hús kicsit kezd megpuhulni hozzátesszük az összevágott zöldpaprikát, petrezselymet.
Ha a hús kész hozzátesszük a tejfölt, a szalonnát. Én a tejfölt össze szoktam kavarni 1-2 kanál liszttel, abban az esetben, ha nem használok süritett paradicsomot és 1 pici borssal fűszerezem.
Majd összeforraljuk. Kifőtt tésztával tálaljuk!


Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Rakott brokkoli

rakott_brokkoli.jpg


  • 2 fej brokkoli brokkoli
  • 60 dkg darált sertéscomb
  • 1 csésze rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 dl tejföl
  • sajt
  • olaj, margarin
  • só, bors

A brokkolit szét szedjük, megmossuk, megpároljuk.

A rizst főzzük meg, félretesszük.

A megpucult vöröshagymát apróra aprítsuk, felforrósított olajon megpároljuk, hozzá adjuk a darált pulykahúst, és addig pároljuk, amíg a hús teljesen kifehéredik. Megsózzuk, apró vizet teszünk alá és lefedve készre pároljuk.

Egy tűzálló edényt margarinnal megkenünk, és brokkolival kibéleljük, beborítjuk a darált hússal, rizzsel majd a megmaradt brokkolival betakarjuk.

A tejföllel leöntjük a brokkolit. Reszelt sattal megszórjuk. 180°C-ra elő fűtött sütőben 30 perc alatt megsütjük, amíg a teteje szépen megpirul.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Brassói aprópecsenye

brassoi.jpg


Hozzávalók:

  • 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 20 dkg hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál morzsolt majoránna
  • 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított)
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 hegyes paprika

Elkészítés:



1. A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk.

2. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk.

3. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk.

4. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal. Pirított hasábburgonyával, vegyes salátával kínálhatjuk.

elvalaszto63.gif

Setés szűzérme satmártással

szuzerme8.jpg

A sertés szűzérmét felszeleteljük és enyhén kikloffoljuk, aztán fűszerezzük, sertéshús fűszersóval.

Olajban kisütjük őket és a tepsiben, amiben készre fogjuk sütni, szépen sorba rakjuk a kisült szeleteket.

Elkészítjük a sajtmártást.
  • sertesszuzerme.jpg
  • Sajtmártás hozzávalók

  • 4 dkg margarin
  • 4 dkg liszt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 4 dl tej
  • kicsi reszelt szercsendió
  • só, bors

Sajtmártás készítése

Világos rántást készítünk lisztből és a margarinból, majd felengedjük a tejjel folyamatos keverés mellett. Megsózzuk beletesszük a sajtott, és készre forraljuk.

Sajtmártás tipp! Sajtmártás készítésekor az ínnyencek ízesíthetik különböző fűszerekkel pl.: bazsalikom, mexikói fűszerkeverék, chili.

Sajtmártás elkészítése: 20 perc.

A szeleteket leöntjük a meleg mártással és megszorjuk reszelt sajttal.

Berakjuk a sütőbe kb. 30 percre készre sülni.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif


Tepsis húsos burgonya

9874.jpg

Hozzávalók:

Elkészítés:

A darált húst kevés olajon előpároljuk, a burgonyát felszeleteljük és egy kivajazott tepsibe a hússal rétegezve lerakjuk.

A Tepsis húsos burgonya alapot 4 dl vízben és 1 dl tejszínben elkeverjük és a burgonyára öntjük.
10 dkg reszelt sajttal megszórjuk és 200 ºC-on 50 percig sütjük.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Sajtos, sonkás, gombás makaróni

makaroni.jpg


- 250 g spagetti v. makaróni

- 20-25 dkg ízes sonka szeletelve

- 1 üveg gomba

- 2 pohár tejföl

- sajt

-só

-bors

-paprika

-fokhagyma v. fokhagymapor

- szalonna

makaroni78.jpg

A spagettit v. makarónit enyhén sós vízben kifőzöm, megfőtt leszüröm és tűzálló tálba borítom, amint lecsepegett.

Kisütöm a kockákra vágott szalonnát, a gombát is leszüröm és kicsit megfonnyasztom. A sonkát felkockázom.

A tejfölt borssal, sóval és a fokhagymával ízesítem, összekeverem és a tésztához teszem, jól összekavarom. Hozzáteszem a sonkát, a szalonnát és gombát is és jól összedolgozm 1 fakanállal. Tetejére reszelt sjtot szórok és mehet be a sütőbe. Kb 40 percre, figyelni kell, ha a sajt már piros ki lehet venni a sütőből, kész.

Jó étvágyat!


elvalaszto63.gif

Csirke máj pörkölt rizzsel

maj8.jpg

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss csirkemáj
  • vöröshagyma
  • esetleg paradicsom, paprika
  • piros paprika
  • rizs (2 dl)
  • olaj

Kevés hagymát apróra vágok. Kevés olajon megpirítom, majd hozzáteszem a megtisztított májat, ekkor rakom hozzá a paprikát, paradicsomot is, ha akarok hozzátenni. Piros paprikát adok hozzá, majd felengedem vízzel, és só nélkül puhára főzöm. (Sóval nem lesz puha.) A rizst beáztatom, kevés olajon megpirítom, majd kevés sóval, vízzel puhára főzöm. Lehet fűszerezni borssal. Fogyasztáskor sózom a májat, esetleg savanyú uborkát adok hozzá.

Megjegyzés: A májat mindig frissen beszerezve, frissen adom a gyerekeknek. Másnaposan már nem, akkor sem, ha én szívesen eszem belőle.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Csirke paprikásan, főtt tésztával

csirke9.jpg

Hozzávalók:

4 egész csirkecomb
1 nagyobb fej vöröshagyma
1 evőkanál liszt
2 dl tejföl
3 dl tejszín
3 evőkanál zsír
2 db csemegeparadicsom
2 db csemegepaprika
pirospaprika

Elkészítése:

A csirkecombokat alaposan megtisztítjuk, kettévágjuk, és megsózzuk. A zsírt felhevítjük, a megtisztított, kockára vágott vöröshagymát világosra pirítjuk, majd hozzáadjuk a pirospaprikát. Vízzel fölengedjük és zsírjára pirítjuk, amíg a víz el nem párolog. Ezután beletesszük a feldarabolt csirkét, fedő alatt pároljuk, sózzuk, közben hozzáadjuk a darabokra vágott paprikát és paradicsomot. (A paprikás csirke készítésénél ügyelnünk kell arra, hogy kevés lében párolódjon, inkább pörkölődjön, hogy értékes pörzsanyagok keletkezzenek. Néha megkeverjük, de vigyázzunk, nehogy a csirke összetörjön. Ha a csirke megpuhult, kiszedjük a szaftját és félretesszük. A tejfölt és a tejszínt a liszttel simára keverjük, majd hozzáöntjük a paprikás csirke szaftjához, úgy, hogy a szaftból a lisztes habaráshoz adunk egy keveset. Ezután hozzáöntjük a szafthoz. Kiforraljuk, majd a főtt csirkét visszatesszük a mártásba. Kifőtt kagylótésztával tálaljuk, fogyaszthatunk hozzá uborkát v. savanyúságot.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Tejszínes paprikás csirke

kalif.jpg


Tálalási javaslat:
Hozzávalók (3-4 adaghoz): 45 dkg hús (csirke vagy pulyka), 2 dl főzőtejszín, 1 dl víz, 1 db kaliforniai paprika
Elkészítési idő: 35-40 perc


1. A húst tetszés szerint szeletekre vagy csíkokra vágjuk. Egy hőálló tálba tesszük.
2. A kockára vágott kaliforniai paprikát rászórjuk a tetejére. A tasak tartalmát a főzőtejszínnel és a vízzel elkeverjük, majd ráöntjük a húsra.
3. 175°C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

csirke8.jpg

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Rakott csirkemell, ahogy az öcsém szereti

47poo.jpg

3 kisebb csirkemell vagy
kb. 70 dkg csirkemellfilé
só, őrölt bors
8 vékony szelet húsos szalonna (ún. sliced bacon)
8 dkg liszt, 3 kisebb tojás
15-15 dkg reszelt trappista
és füstölt sajt
8 szelet csirkesonka
2 dl tejföl

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc.

df.jpg

      A csirkemellet kicsontozzuk, bőrét lefejtjük. Az így kapott filéket 4-5 dekás kisebb szeletekre vágjuk, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.

Egy kb. 15 centi ármérőjű, 10 centi magas, kerek tűzálló tálat a szalonnával kibélelünk úgy, hogy az az edény peremén túllógva később a rakottas tetejére hajtható legyen.

A húst lisztbe, fölvert tojásba, majd a kétféle sajt keverékébe forgatjuk, egy sort a tálba rakunk. Erre néhány szelet csirkesonka kerül, majd ismét a bundázott csirkemell következik. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalókból tart, ügyelve arra, hogy a tetejére hús kerüljön. A tejföllel meglocsoljuk, a lelógó szalonnát ráhajtjuk.

rakott47.jpg

Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük. Az elején, 45-50 percre érdemes alufóliával letakarni, mert sülés közben nagyon fröcsköl.

Megvárjuk, amíg kihül, majd egy éjszakán át hőtőszekrényben pihentetjük. Másnap deszkára borítjuk, fölszeleteljük, s mikrohullámú készülékben vagy sütőben megforrósíthatjuk, de hidegen is kitűnő.

ll89.jpg

Ez az étel olyan laktató, hogy csak salátával vagy savanyúsággal tálaljuk.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Tejfölös sertéskarajcsíkok, naményi főttésztával

tejfolos5.jpg

Hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna

2 evőkanál olaj

1 vöröshagyma

50 dkg sertéskaraj

1 kiskanál pirospaprika

1 kiskanál só

1 paprika

1 paradicsom

2 dl tejföl

1 csapott evőkanál liszt

Elkészítés:

A szalonnát csíkokra metéljük, és az olajban kisütjük. A fölaprított hagymát meg a ceruzányi csíkokra vágott húst hozzáadjuk.

Kevergetve néhány percig tovább pirítjuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát és a sót, a fölaprított paprikát és a paradicsomot is. 2-3 deci vizet ráöntünk, majd lefedve, kis lángon jó egy óra alatt puhára pároljuk. Közben, ha kell, elfövő levét pótoljuk.

A tejfölt a liszttel simára dolgozzuk, a húslevét ezzel sűrítjük.

Tésztát főzünk hozzá!

Elkészítési idő: 1 óra 30 perc

elvalaszto63.gif

Sült sertés oldalas, zöldborsó főzelékkel

oldalas9.jpg

Hozzávalók:

-1 kg sertésoldalas,

-2 fej vöröshagyma,

-zsír,

-fűszersó, só.

Az oldalast csíkozd fel a csontjaira merőlegesen. Mosd meg, hogy a csontból származó szilánkok lejöjjenek róla, és töröld szárazra. Sózd be ízlésed szerint. Egy serpenyőbe tedd bele, és engedd fel pici vízzel. Az apróra vágott vöröshagymát szórd rá. Attól függően, hogy mennyire zsíros a hús, tegyél bele olajat is. Rakj fedőt a tetejére, és kezdd el párolni a húst. Ha villával óvatosan megszúrod, és már úgy érzed, hogy könnyen belemegy, akkor jó.

Vedd le a fedőt, öntsd le róla a vizet, és hagyd lecsöpögni. Most kezdheted sütni. Egészen forróra hevített olajba tedd bele, de ne sokba, mert az oldalas lényege pont az, hogy a saját zsírja sül ki belőle. Mindkét oldalát süsd pirosra, majd szedd ki.

Hozzávalók:

-1 kg zöldborsó,

-3 evőkanál olaj,

-2 dkg liszt,

-2 dl tej,

-cukor,

só.


Elkészítés:

A zöldborsót a zsiradékon fedő alatt puhára pároljuk. Megszórjuk izlés szerint cukorral, sózzuk. Liszttel meghintjük, s előbb vízzel, aztán tejjel felengedjük, és 3-4 percig főzzük. Ha sűrűsödik öntünk még rá tejet és tovább kavargatjuk míg nem érjük a kívánt álagot. Mi az szeretjük, ha jó krémes és sok benne a tej, és az édes íz.

A sült oldalassal tálaljuk.

Jó étvágyat!

elvalaszto63.gif

Gomba paprikás nokedlivel

gombapaprikas5.jpg


  • 1 fej vöröshagyma
  • 0,5 kg vargánya
  • bors
  • ételízesítő
  • csemege fűszerpaprika
  • zöldpaprika
  • paradicsom
  • 2 ek liszt
  • 1-2 dl tejföl
  • kevés tej
  • olaj v.sertészsír
  • elkészítés 

  • A vöröshagymát apróra vágjuk, majd pár ek felhevített olajon v. zsíron megpirítjuk.
  • A vargányát késsel kicsit megvakargatva megtisztítjuk, apróbb darabokra, szeletekre vágjuk (a tönköt csak akkor, ha zsenge, különben nem puhul meg), folyó víz alatt megmossuk, és hozzáadjuk a hagymához.
  • Sózzuk, borsozzuk, kevés ételízesítőt is szórunk rá, paprikából ízlés szerint 1-2 csapott evőkanállal teszünk hozzá.
  • Picit hagyjuk a fűszerekkel az olajon pirulni, majd felöntjük 1-2 dl vízzel, le is fedhetjük, de néha-néha azért keverjük meg. Hagyjuk megpuhulni.
  • Paprikát és a paradicsomot is beletesszük főni.
  • Egy nagyobbacska bögrében csomómentesen összekeverjük a 2 ek lisztet egy kevés tejjel, majd hozzáadjuk az 1 dl tejfölt is. Később a többi tejfölt is hozzá lehet tenni.
  • Közben a gombát is figyeljük, ha elfőtte a levét, akkor öntsünk hozzá még. Ha eléggé megpuhult, akkor hozzáöntjük a tejfölös habarást, és hagyjuk besűrűsödni. A kívánt sűrűség elérését ilyenkor egy kis víz vagy tej hozzáadásával szabályozhatjuk.
  • Pár percig a tűzön hagyva kevergessük még, hagyjuk felforrni, majd tálalhatjuk is.
Nokedli:

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tojás
  • olaj vagy zsír

Elkészítés:

A lisztet a tojással, sóval és annyi vízzel kavarjuk össze, hogy könnyen keverhető massza legyen. Lobogó, sós vízbe - amibe tehetünk 1 evőkanál olajat is - szaggatjuk, egyszerre inkább kevesebbet. Kb. 10 percig forraljuk, közben többször megkeverjük, nehogy az alján leragadjon



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 93
Tegnapi: 148
Heti: 860
Havi: 4 234
Össz.: 1 621 866

Látogatottság növelés
Oldal: FŐÉTELEK
Andi77 tuti tárkonyha - © 2008 - 2024 - andi-tutireceptek.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat