Savanykás citromtorta
kandírozott narancs- citromhéjjal
(8-10 szeletes)
elkészítési idő kb. 30 perc
Hozzávalók:
-200g vaj v. margarin
-4 egész tojás
-210 g kristálycukor
-1 citrom reszelt héja és leve
-1 teáskanál sütőpor
1. A sütőt 1750 C'-ra előmelegítjük. Tűzhelyen v. mikróban megolvasztjuk a zsiradékot. Hagyjuk kihűlni.
2. A tojásokat a cukorral fehérre és habosra keverjük.
3. A citrom héjját lereszeljük és kipréseljük a levét. A héjat és a levet is a tojásos keverékhez adjuk.
4. A lisztet elvegyítjük a sütőporral, majd a tésztába keverjük. Végül a zsiradékot is hozzáadjuk és jól eldolgozzuk.
5. Egy kb. 24 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk. A tésztát beleöntjük és elsimítjuk.
6. A sütő alsó felében 25-30 percig sütjük a citromtortát. a közepe még lágy legyen, amikor kivesszük a sütőből.
Hűlés közben kissé még megszilárdul. Ha kihült, kivesszük a formából, a tetejére porcukrot szitálunk. Reszelt citromhéjjal v. kandírozott gyümölcshéjjal díszíthetjük.
Tipp: Különösen finom lesz a sütemény, ha kandírozott citrom- v. narancshéjjal díszítjük. Forraljunk fel 1 dl vizet 170 g cukorral. Burgonyahámozóval vékonyan hámozzuk le a gyümölcs külső, színes héját. A héjdarabokat tegyük a cukorsziruppa és főzzük kb. 10-15 percig, amíg a szirup átlátszó lesz.
Felhasz. előtt a gyümölcshéjat sütőpapíron csöpögtessük le.
Tipp: próbáljuk ki más gyümölcsökkel is pl. narancs v. lime-mal, a frissen facsart gyümölcslé így is kb. fél dl legyen.
Ötlet: rendkívül alaposan mossuk meg a gyümölcsöt, ha a héját is fel akarjuk használni. Puha kefével dörzsöljük le langyos folyóvíz alatt, így eltávolíthatjuk a permetezőszert a gyümölcs héjáról..
Ötlet: nagyon mutatósak lehetnek a tortán még az erdei gyümölcsök is.
Jó étvágyat!