Omlós almás tészta
(saját recept)
Hozzávalók:
14 dkg cukor
1 db tojássárgája
25 dkg margarin
40 dkg liszt
1 cs. sütőpor
1-2 ek. tejföl
csipetnyi só
1 db citrom reszelt héja
1 cs vaníliás cukor
Töltelék:
2 kg alma (lereszelve)
15 dkg cukor
2 cs. vaníliás cukor
2 kk. fahéj
Tetejére:
1 db tojássárgája
kevés kristálycukor
Elkészítés:
A margarint a lisztben elmorzsoljuk, a többi hozzávalóval ruganyos tésztát gyúrunk.
2 cipóra osztom
Pihentetetem, 1 konyharuhával szépen letakarom.
Amíg pihen elkészítem az almát. Meghámozom és lereszelem (nagy "lyukú"reszelőn). Belekeverem a hozzávalókat.
A sütőt előmelegítem.
Közepes tepsi nagyságúra nyújtom a tésztát.
Ráteszem a kinyomkodott almát. kezemmel ellapogatom, hogy egyenlő legyen.
A másik lapot is elnyújtom és ráhelyezem az almára.
Tetejét villával megszurkálom.
Tojássárgáját felverem és kenőtollal megkenem a tetejét. Én kristálycukrot is szoktam rá szorni és díszítem is a tésztával, lehet rácsozni v. szaggatni rá, gyönyörűen oda fog sülni.
40 percig sül
Addig sütöm míg a teteje világos barna nem kezd lenni, ellenőrzöm, hogy jó e, ha megsült kiveszem és hagyom kihülni.
Porcukorral meghintem és lehet szeletelni.
Vigyázat kapós lesz, mivel nagyon omlós és ezt mindenki szereti! :)
Jó étvágyat!