Töltött karalábé
másképpen
Én most nem töltöttem bele a karalábéba a húst, csak gombócokat készítettem és hozzászeleteltem a karalábét, a mi családunk így szereti. remélem másnak is bejön. A recept eredeti töltött karalábé...
hozzávalók 4 főre
elkészítés
1. A hagymát megtisztítjuk, apróra felkockázzuk, egy fakanálnyi zsíron megdinszteljük.
2. A rizst hideg vízzel átöblítjük, leszűrjük.
3. A darált húst összekeverjük a rizzsel, a nyers tojásokkal, a dinsztelt hagymával, belekeverjük az őrölt borsot és a sót.
4. A karalábékat meghámozzuk, karalábévájóval kivájjuk úgy, hogy kb 2 mm vastagságú fala maradjon és a tetején kb 4-5 cm átmérőjű nyílás legyen.
5. A karalábéforgácsokat, ha túl nagyok, késsel tovább aprítjuk.
6. A karalábékat megtöltjük a darálthúsos keverékkel, ha marad ki töltelékünk, gombócokat formálunk belöle.
7. Egy nagy lábasba helyezzük a megtöltött karalábékat, közé szórjuk az apró karalábét, felöntjük 6 dl tej és 6 dl víz keverékével, beleszórunk 1.5 tk sót és feltesszük főni.
8. A csupasz gombócokat kicsit később, kb 15 perc múlva tesszük bele.
9. A petrezselymet felaprítjuk.
10. Amikor a karalábé és a töltelék is megpuhult (kb 50 perc alatt), szűrőlapáttal kiszedjük egy másik edénybe és a szószt berántjuk.
11. Rántás : a lisztet a zsírral világos zsemleszínűre pirítjuk, felengedjük kb 3 dl hideg vízzel és berántjuk a szószt.
12. Beleszórjuk a felaprított zöldpetrezselymet, hozzákeverjük a tejfölt, összeforraljuk és belerakosgatjuk a töltelékeket.