Kókuszos csiga
Hozzávalók:
50 dkg liszt
20 dkg margarin
1 csg (50g)élesztő
1/8 l tej
3 tojássárgája
2 evőkanál cukor
1 csipet só
A töltelékhez:
3 tojásfehérje
15 dkg kókuszreszelék
15 dkg porcukor
Elkészítés:
A meglangyosított tejben feloldunk egy kávéskanál cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt. A többi cukrot és a csipet sót elkeverjük a lisztben, majd belemorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgákat, és végül az élesztőt. Jól összegyúrjuk, amíg elválik az edény falától. Cipót formálunk belőle, és a kétszeresére kelesztjük (kb fél óra elég ehhez).
A tojásfehérjéket felverjük, majd hozzákeverjük a porcukorral összekevert kókuszreszeléket. Sűrű, kenhető masszát kapunk.
A megkelt tésztát háromfelé osztjuk. A harmad tésztát kinyújtjuk 0,5(-1) cm vastagra, téglalap alakúra. Megkenjük a kókuszos massza harmadával úgy, hogy az egyik rövidebb éle mentén 6-7 cm csík szabadon maradjon. Ezt a részt vízzel kenjük meg, majd a téglalapot feltekerjük, hogy a vízzel megkent csík maradjon a végére.
A tekercset nagyon éles késsel 1-2 cm-es szeletekre vágjuk. A tészta nagyon puha, de mivel élesztős, nem tesszük hűtőbe.
A leszelt csigákat zsírral kikent vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és előmelegített sütőben közepes lángon 15-20 perc alatt rózsaszínűre sütjük.A masszába (vagy akár a tésztába is) keverhetünk kakaóport, a harmadolt cipóba kb. egy teáskanálnyit.