Cukormáz
(itt a képek nem saját készítésüek)
A marcipános cukormáz már megvásárolható üzletekben, de otthon is elkészíthetjük, sőt, még színezéket is adhatunk hozzá.
A zselatinport kis lángon feloldjuk a vízben, hozzáadjuk a glükózt és a glicerint, majd jól elkeverjük. Levesszük a tűzről, és apránként hozzáadjuk a porcukrot. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomóssá váljon. A massza színezhető is.Amennyiben nem használjuk fel azonnal, légmentesen csomagoljuk be, majd ismételt használatkor gyúrjuk át.
1. A kenőlapátka segítségével kenjük be a tortát vajkrémmel. Figyeljünk arra, hogy egyenletesen kenjük el az egész felületen. Ennek a vajkrémnek a segítségével az cukormáz majd könnyebben megtapad.
2. Szórjunk egy kevés kukoricakeményítőt a sima munkafelületre. Ez megelőzi a massza asztalhoz ragadását. Ezután gyúrjuk át jól a masszát. Mérjük meg a vonalzóval a torta hosszát és a szélességét. A torta magasságát pedig szorozzuk meg kettővel. Adjuk össze ezt a három értéket (hosszúság, szélesség és kétszer a magasság). Ez az összeg adja meg a szükséges cukormáz-bevonat mennyiségét. Hogy biztosak legyünk abban, hogy elegendő anyagot készítünk ,a mérésnél egy-két cm-rel többet is számolhatunk.
3. Nyújtsuk ki a cukormasszát. Ideális esetben ennek a vastagsága kb. 7,5 cm kellene legyen. A sodrófát hintsük be porcukorral, hogy a massza ne ragadjon rá. Borítsuk a tortára a kinyújtott lapot és igazítsuk el rajta.
4. Egy tűvel kiszúrhatjuk a légbuborékokat, amelyek a bevonat felszínén keletkeznek.
5. Ezután körkörösen a torta mentén és a felszínén simítsuk el a cukormáz bevonatot. Kukoricakeményítővel szórjuk meg ujjainkat, és egyengessük el a masszát olyan helyeken is, ahová másképpen nem férnénk hozzá.
6. Egy éles késsel eltávolíthatunk bármilyen felesleges anyagot a torta széléről.
Ne aggódjunk ha a fölösleges massza eltávolítása után a bevonat felülete töredezett lesz. Díszítésekkel elrejthetjük ezeket az apró repedéseket.