Andi77 tuti tárkonyha

Kipróbált, ismert, könnyen elkészíthető finomságok receptjeit gyüjtöttem össze

A TEJ


Annak ellenére, hogy a gyermekes háztartások 30%-kal több tejet fogyasztanak, 5-6 alkalommal többször és alkalmanként 1 literrel több tejet is vásárolnak az átlagnál, a GfK Piackutató Intézet felmérése szerint mégis már a fiatal gyermekek körében is megjelennek a tejjel, különösen a hőkezelt tejjel kapcsolatos tévhitek. A 8-14 évesek körében végzett felmérés szerint a gyerekek, amíg szülői felügyelet alatt állnak, sokszor, gyakran és szívesen fogyasztják ezt az egészséges italt. A tej a gyerekek egyik kedvenc itala, ahogy nőnek, mégis egyre inkább más italok, pl. üdítőitalok kerülnek a vágyott innivalók közé.

A 10-12 éves korcsoportnál már kialakul az a felnőttek körében is elterjedt tévhit, miszerint az UHT tejben tartósítószer van, ez pedig tovább erősödik a 13-14 éveseknél. Az ok elsősorban az ismeretek hiánya: akárcsak a felnőttek, a gyerekek sincsenek tisztában azzal, hogy ez a tejtípus a hőkezelésnek és a csomagolásának köszönhetően őrzi meg sokáig minőségét. A Semmelweis Egyetem II. számú Gyermekklinikájának dietetikusa arra hívja fel a figyelmet, hogy a tej gyerekkorban különösen fontos élelmiszer, mert míg a növényekből a kalcium mindössze 5-10%-a tud felszívódni, addig fiatalkorban a tejből kalciumtartalmának 60%-a hasznosul.

Öröklik a gyerekek szüleik tejjel kapcsolatos tévhiteit?

2010-ben és 2011-ben egy felmérés kimutatta, hogy a magyar felnőtt lakosság körében számos tévhit él a tejjel kapcsolatban. Ilyen az, hogy az UHT tej tartósítószert tartalmaz, hogy tejpor és víz keveréke vagy, hogy egyéb mesterséges anyagok hozzáadásával őrzi meg minőségét akár hónapokig is, hűtés nélkül. Annak érdekében, hogy megvizsgálja, mikor és hogyan jelennek meg e tejhez fűződő tévhiteink, felmérést végeztek a 8-14 éves gyermekek körében a tejről.

A három korcsoportban (8-9 évesek, 10-12 évesek és 13-14 évesek) végzett felmérés alapján a gyerekek egyaránt ízletes, finom és egészséges italként nevezték meg a tejet, mégis már a második korcsoportnál megjelenik az a tévhit, miszerint a tej, ezen belül is az UHT tej tartósítószert tartalmaz.

„A gyerekek tejjel kapcsolatos spontán reakciója kizárólag pozitív, azonban már a 10-12 éves korcsoportban megjelenik az a tévhit, miszerint a tejben tartósítószer van, ami a 13-14 éves körében tovább erősödik” – mondta Sánta Zoltán, a kutatás irányítója. „A megjelenő tévhit a fiatalabb, 8-12 éves gyerekek bizalmát a tejben még nem befolyásolja, de az idősebb, 13-14 évesek már más, jelenleg szüleik által tiltott, de a kortársak között népszerű italokat is fogyasztanak” – tette hozzá a szakember.

A gyerekek tejtől való fokozatos elpártolásának okai között szerepel az az ellentmondásos szülői viselkedés is, hogy a szülők ugyan ösztönzik a gyerekek egészséges tejfogyasztását, de ők maguk már gyakran nem isszák azt. Emellett nem magyarázzák el elég alaposan a gyerekeknek a tej összetevőinek táplálkozás-élettani hatásait. E hiányosságot tetézi az is, hogy az iskolában sem esik szó arról, hogyan jutnak el az élelmiszerek a családi asztalra.

Miért gyermekkorban a legfontosabb a tej?

A családon belül a tejfogyasztás a gyermekek számára a legfontosabb, mert az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz és mert a fehérje, a kalcium, a D vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban. A gyermekek számára a tej ezért a csontok és fogazat egészséges fejlődése szempontjából alapvető fontosságú élelmiszer. Serdülőkorban egy év alatt a gyerekek átlagosan 8-10 cm-t nőnek évente, melynek minden centijéhez 20 gramm kalcium beépülését lehet számítani.

„Míg kalciumdús növények fogyasztásával az ásványi anyagnak mindössze 5-10%-a tud felszívódni a szervezetben, gyermekkorban a tejből kalciumtartalmának 60%-a hasznosul, ami nagyon fontos az egészséges csontozat kialakulásához” – mondta Czuppon Krisztina, a Semmelweis Egyetem II. sz. Gyermekklinikájának dietetikusa. „2-10 éves korig 800 mg, 11-18 évig pedig 1000 mg a javasolt napi kalciummennyiség. Ez már napi három pohár tejből vagy ezzel egyenértékű tejtermékből fedezhető. Az új Országos Tisztiorvosi ajánlás szerint naponta 0,5 liter tej vagy azzal egyenértékű tejtermék fogyasztása javasolt, de hazánkban sajnos alig éri el a 2 dl-t az átlagos tejfogyasztás fejenként” – tette hozzá a Tűzoltó utcai gyermekklinika dietetikusa.

Magas ásványi anyag tartalma mellett, a tej magas koncentrációban tartalmaz jó minőségű fehérjéket is. A tejfehérje a legértékesebb tápanyagfehérjék közé tartozik, mert gyors növekedést és fejlődést biztosít a gyermekeknek, felszívódása hatékony és mert esszenciális aminosavak gazdag forrása. Egy gyermek napi esszenciális aminosav szükségletét már 3 dl tej fedezi.

Tejfogyasztási szokások – fókuszban a gyermekes háztartások

2011-ben mi, magyarok, összesen átlagosan 67,01 liter tejet fogyasztottunk fejenként, túlszárnyalva az Európai Unió átlagát (60,72 liter/év) és kétszer többet a világátlagnál (32,68 liter/fő/év). A tejfogyasztási ranglétra első helyén továbbra is az írek állnak 129,27 liter/év mennyiséggel, őket követik a finnek (125,78 liter/év), majd az Egyesült Királyság lakói (103,12 liter/év).

Magyarországon a gyerekes háztartások a legnagyobb tejfogyasztók. Azok a háztartások ugyanis, ahol 14 év alatti gyermek él, 30%-kal több tejet vittek haza vásárlásaik során, 5-6 alkalommal gyakrabban vesznek tejet és egyszerre nagyobb mennyiségben. A gyermekes háztartások nagyobb arányban részesítik előnyben a hosszabb ideig, biztonságosan eltartható UHT tejet, mégis ehhez a technológiához kapcsolódik a legtöbb fogyasztói tévhit.

Ha nem tartósítószer, akkor mi?

Ha az van ráírva egy tejesdobozra, hogy „TEJ”, akkor nem is lehet benne más. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján ugyanis csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz, tehát tartalmazza mindazokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek eredetileg a tejben vannak. Ezen kívül pedig előírás az is, hogy semmilyen más anyagot nem adhatnak hozzá.

„Kevesen ismerik azt az eljárást, amely során az UHT tej készül. Az ismeretek hiányát próbáljuk meg pótolni olyan, logikusnak tűnő, de teljes mértékben téves elképzeléssel, minthogy a sokáig eltartható tejet valamilyen mesterséges anyag hozzáadásával tartósítják” – mondta Posztós Zsuzsanna, marketingvezető. „Az UHT (ultra high temperature treated) tej az ultra magas hőmérsékletű hőkezelésnek és a speciális italos kartondoboz csomagolásnak köszönhetően őrzi meg minőségét hűtés nélkül akár 3-6 hónapig” – tette hozzá a szakember.

Az UHT hőkezelés során a tejet nagyon rövid időre (2-3 másodpercre) felhevítik, nagyjából 135–137 C°-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus, azaz fertőző anyagoktól mentes környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul. Az italos kartoncsomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre

Szakemberek szerint az ismeretek közvetítését már iskolás korban el kell kezdeni, hiszen a gyerekek körében már megjelennek olyan tévhitek, amelyek később távol tarthatják őket az egészséges tejtől. Az iskolai edukáció és a szülői mintaadás, otthoni megbeszélések egyaránt kiemelt jelentőségűek a gyerekek ismereteinek bővítésében és egészséges táplálkozásuk megalapozásában.

Forrás: Tetra Pak Hungária Zrt., GfK Piackutató Intézet

Fotó: Profimedia - Red Dot


Weblap látogatottság számláló:

Mai: 347
Tegnapi: 266
Heti: 1 263
Havi: 4 905
Össz.: 1 146 946

Látogatottság növelés
Oldal: A TEJ
Andi77 tuti tárkonyha - © 2008 - 2019 - andi-tutireceptek.hupont.hu

A HuPont.hu jelszava az, hogy itt a honlapkészítés ingyen van! Honlapkészítés Ingyen

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: banános piskótatallér - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »