Almás lepény
Édesanyám szakácskönyvéből
hozzávalók:
25 dkg margarin,
40 dkg finomliszt,
12 dkg kristálycukor,
2 tojássárgája,
1/2 citrom reszelt héja és leve,
1 csomag sütőpor,
1 csomag vaníliás cukor,
tejföl
Töltelékhez:
2 kg alma,
fahéj,
2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés :
A margarint a lisztben elmorzsolom, a többi hozzávalóval ruganyos tésztává gyúrom, 2 cipóra osztom.
Amíg pihen, az almát meghámozom, lereszelem.
A sütőt előmelegítem.
A tészta egyik felét, lisztezett deszkán közepes méretű tepsi nagyságúra nyújtom, majd a tepsibe egyengetem, majd jöhet bele az előzőleg kinyomkodott reszelt alma.
Megszórom vaníliás cukorral és fahéjjal.
Ezután következik a tészta másik fele, ezt is hasonló méretűre nyújtom, a süti tetejére hengergetem.
Villával megszurkálom, felvert tojássárgával megkenegetem, és mehet is kb. 40 percre a sütőbe.
Teteje világosbarna, kb. már jó is lesz.
Kihűlt lehet szeletelni.