Sertés pörkölt, sárgaborsó főzelékkel
- 1,5 kg sertéshús (comb)
- 3 fej közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 db paradicsom
- 2 db paprika
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 tk őrölt pirospaprika
- ételízesítő
- só
- bors
- babérlevél
- 2 pörköltszaft kocka
- víz
- olaj
Elkészítés:
- A húst alaposan átmossuk, és kis kockákra vágjuk.
- A hagymát, a fokhagymát ,a paradicsomot és a szalonnát szintén kockákra vágjuk.A paprikát vékony csíkokra vágjuk.
- A szalonnadarabokat megpirítjuk, ehhez öntsünk egy kis olajat is. Mikor kisült a szalonna zsírja , a kockára vágott fokhagymát és vöröshagymát megüvegesítjük rajta. Ha ez kész, ráönthetjük a paprikát és a paradicsomot, és egy szaftos lecsós alapot főzünk.
- Ha a zöldségek összeestek és megpuhultak, ráönthetjük a húst. Megvárjuk még kifehéredik, és rászórjuk az őrölt pirospaprikát , aztán ráöntjük a bort, majd befűszerezzük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
- A főzés utolsó 20 percében rakjuk bele a babérlevelet és a pörköltszaft kockákat.
Sárgabosó főzelék:
50 dkg sárgaborsó
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db leveskocka (sómentes)
3 db babérlevél
2 evőkanál olívaolaj
csipet só (természetes, nem finomított)
Elkészítés:
1. beáztatjuk egy éjszakára a sárgaborsót
2. hagymákat megtisztítjuk és apróra kockázzuk
3. az olívaolajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát
4. leöntjük a vizet a sárgaborsóról és a hagymára tesszük
5. felöntjük annyi (tisztított) vízzel, hogy bőven ellepje, majd fűszerezzük (leveskocka, babérlevél, csipet só) és résnyi helyet hagyva fedő alatt főzzük
6. az elfőtt vizet pótolva puhára főzzük a sárgaborsót
Jó étvágyat kívánok!