Citromos krémmel töltött piskóta szelet
10 tojásból 1 nagy piskótát sütök. Kettévágom és az alábbi krémmek egyikével töltöm meg:
Citromos krém 1.
Hozzávalók:
2 tojás
2 evőkanál liszt
20 dkg porcukor
1 dl tej
2 citrom reszelt héja
1 citrom szűrt leve
15 dkg puha vaj / margarin
Elkészítés:
A tojásokat a liszttel kikeverjük, hozzáadjuk a cukrot, majd a tejet, és lassú lángon, kevergetve sűrűre főzzük.
Levesszük a tűzről, kavargatva langyosra lehűtjük, ezután keverjük bele a citromlevet, a héjat, és a vajjal habosra keverjük.
Naranccsal is elkészíthető, 1 narancs levét és reszelt héját használjuk fel hozzá.
Sütemények, torták töltésére alkalmas.
Citromos krém 2.
Hozzávalók:
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
10 dkg vaj
Elkészítés:
Az adalékokat a vaj kivételével habverővel egyneművé keverjük, majd gőz fölött tovább kevergetve besűrítjük, és lehűtjük.
A habosra kevert vajjal elegyítjük a citromos, kihűlt krémet.
Készíthetjük úgy is, hogy a vajjal együtt sűrítjük össze az adalékokat, ekkor lényegesebben tovább tart a művelet.
Piskóták, lapok töltésére alkalmas.
Citromos krém 3.
Hozzávalók:
3 tojás sárgája
3 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
2,5 dl tej
Elkészítés:
A cukrot a tojás sárgákkal habosra keverjük habverővel, hozzáadjuk a lisztet, a citromhéjat és a levet.
A tejet felforraljuk, azonnal felöntjük vele lassan a citromos krémet, és állandó keveréssel sűrűre főzzük kis lángon.
A krémet időnként megkeverve kihűtjük, és utána töltjük meg vele a süteményt.
Citromos krém 4.
Hozzávalók:
1 csomag vaníliás pudingpor
3 evőkanál liszt
10 dkg cukor
5 dl tej
25 dkg Ráma margarin / vaj
15 dkg porcukor
1 citrom leve
Elkészítés:
A pudingport elkeverjük a liszttel és 10 dkg cukorral, felöntjük lassan a felforralt tejjel, és kis lángon, állandó keveréssel sűrűre főzzük, majd időnként megkavargatva kihűtjük.
A margarint habosra keverjük a 15 dkg porcukorral, elegyítjük a hideg pudingos masszával, és ízesítjük a citrom levével.
Citromos krém 5.
Hozzávalók:
5 dl tej
5 evőkanál liszt
25 dkg puha Ráma margarin/vaj
25 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
A lisztet kevés tejjel csomómentesre kikeverjük, majd lassan felöntjük a többi felforralt tejjel, és kis lángon, folyamatos keveréssel sűrűre főzzük. Időnként megkavargatva hagyjuk teljesen kihűlni.
A margarint habosra keverjük a porcukorral és a citrom levével, majd egynemű krémmé keverjük a tejes masszával, végül ízesítjük a citromhéjjal is.
Citromos krém 6.
Hozzávalók:
6 dl tej
2o dkg cukor
2 csomag vanília puding
25 dkg Ráma margarin
1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
A pudingot a cukorral és a tejjel a szokásos módon sűrűre főzzük, levesszük a tűzről, és időnként megkavargatva kihűtjük.
A habosra kevert margarinnal egynemű krémmé keverjük, a citromlével és a héjjal ízesítjük.
Tölteléknek is megfelel, és díszítésre is alkalmas.